Meditatie de Advent

Doamne, in acest timp de Advent, in care ne pregatim sa te intampinam din nou, Tu ne-o prezinti pe Mama Ta, Maria, exemplu de ascultare totala, fidelitate si incredere oarba in Dumnezeu.

Tu Doamne, te-ai folosit de un om obisnuit ca sa-ti implinesti planul de mantuire. Maria, o tanara femeie saraca, nu avea nimic, decat o crdinta capabila sa accepte fara urma de poticnire, faptul ca va ramane insarcinata fecioara fiind, si ca-L va naste pe Mantuitorul promis, Mesia cel mult aseptat de poporul evreu.

Ce a insemnat pentru Maria acest DA? Riscul ca Iosif, logodnicul ei, sa un mai doreasca sa se casatoreasca cu ea; oprobiul public al unei societati care condamna orice abatere de la lege (a ramane insarcinata fara a fi casatorita representa o grava abatere in acea perioada….. riscul de a fi repudiata sau chiar ucisa).

Cum a raspuns Maria in fata acestei propuneri a lui Dumnezeu? “Iata roaba Domnului. Faca-mi-se dupa cuvantul tau” (Lc 1:38). Fara urma de indoiala, fara intrebari suplimentare, fara negocieri cu Dumnezeu…. Aceasta capacítate de incredere si ascultare totala au transformat-o pe Maria din Nazaret in Maica Domnului.

Si daca ne uitam putin la viata Mariei, ca mama a lui Isus, mai descoperim o calitate importante: fidelitatea. Maria a fost fidela lui Dumnezeu toata viata ei, chiar daca multe lucruri nu le putea intelege. Cu siguranta misiunea de mama a Omului-Dumnezeu un a fost una usoara. A insemnat a acepta ca Fiul tau e Om al durerii, a acepta sa-ti vezi fiul urat si batjocorit fara motiv, hulit, hoinar, urmarit mereu de cei care-i doreau moartea, iar in final.. omorat! Cu siguranta nici Maria un intelegea multe din actiunile Fiului ei, poate uneori nu intelegea nici misiunea Lui, dar a ramas langa El pana la final, identificandu-se complet cu moartea Lui, a ramas langa El la Cruce, cu inima sangerand de durere, dar fiind incredintata ca asta e voia Tatalui!

Cata putere! Cata incredere! Cata jertfire de sine!

Maria va ramane mereu mama tuturor fratilor mai mici ai lui Hristos, intelegand cel mai bine durerile lor si daruindu-le speranta.

Urmand exemplul Mariei, suntem invitati sa traim o viata de ascultare, incredere si fidelitate, stiind ca in cele din urma vom fi si noi fericiti….

De la Maria am invatat in acest timp sa am incredere in Dumnezeu si atunci cand lucrurile nu sunt foarte clare, cand pare ca trebuie sa merg prin intuneric, avand aprinsa doar lumina credintei… cat de reconfortanta e pentru mine aceasta noua descoperire, pe care incep sa o interiorizez tot mai mult!

Fie ca in acest timp de Advent sau de post al Craciunului sa ne putem fixa cat mai mult privirea asupra Pruncului care se naste pentru noi ca cel din urma dintre saraci si asupra Mamei Lui, exemplu de ascultare si incredere in vointa divina.

Va salut cu multa dragoste, dintre saraci.

Reclame

Un gând despre &8222;Meditatie de Advent&8221;

 1. Asa sa fie!
  Intr-adevar e nevoie de o tarie de caracter deosebita pt a umbla in ascultare permanenta de Dumnezeu. Desi pt multi poate parea imposibil,dar se poate!! Pt asta,insa inainte de a „te increde” trebuie sa inveti sa „crezi” 🙂
  Cum,poate va intrebati?
  Voi scrie mai jos cateva ganduri care poate vor aduce lumina pt o parte din cei care isi vor face timp sa citeasca si,cine stie,poate acest Craciun va celebra o noua „nastere”..pt omul din noi, pt o viata cu Viata si increderea ca Dumnezeu ne e Creator si Domn, Imparat si Rege peste tot si toate!
  Deci,…Omul este alcatuit din cel putin doua parti: sinele sau material si sinele sau spiritual. Partea din afara a omului consta in trupul sau fizic,iar partea sa launtrica in suflet/duh: capacitatea de a gandi,de a simti,de a alege (mintea,sentimentele si vointa sunt identificate adesea ca parti constitutive ale sufletului) iar capacitatea de a te raporta la Dumnezeu tine de duh.
  Trupul omului este unit cu sufletul/duhul sau,lucru ce il face viu din punct de vedere fizic. Sufletul/duhul crestinului este,ca rezultat al convertirii sale,in comuniune cu Dumnezeu,ceea ce inseamna ca este viu din punct de vedere spiritual.
  Cand Dumnezeu 1-a creat pe Adam,acesta era viu din toate punctele de vedere – atat fizic cat si spiritual,dar,din cauza pacatului lui Adam si a mortii sale spirituale ce a urmat(pacatul fiind un zid de despartire intre om si Dumnezeu),fiecare om care apare pe lume se naste viu din punct de vedere fizic,dar mort din punct de vedere spiritual (pacatul mostenit in fire)
  Omului despartit de Dumnezeu,i-a lipsit in viata prezenta si intelepciunea lui Dumnezeu,asa ca a invatat sa traiasca independent,fara Dumnezeu,concentrindu-si toata atentia asupra propriilor interese. Aceasta independenta,deprinsa de om,este numita in Scriptura „fire pamanteasca”.
  Cand te „nasti din nou” (vezi dialogul lui Hristos cu Nicodim din capitolul 3 al Evangheliei dupa Ioan),sufletul/duhul tau se uneste cu Dumnezeu,iar tu devii viu din punct de vedere spiritual!
  Efeseni 2:1-3 descrie natura ta anterioara venirii tale la Hristos: „Voi erati morti in greselile si in pacatele voastre,in care traiati odinioara,dupa mersul lumii acesteia,dupa domnul puterii vazduhului… si,eram din fire copii ai maniei”.
  Inainte de a deveni crestini(nascuti in Hristos),insasi firea noastra era pacat,iar rezultatul acestui pacat era moartea (despartirea de Dumnezeu).Astfel,noi ne slujeam noua insine,si,bineinteles,lui Satan.
  Dar,cand am fost „mantuiti”(iertati de pacate prin acceptarea jertfei de la Cruce a lui Hristos-murind pt pacatele NOASTRE-si inceperea trairii unei vieti in ascultare conform Cuvantului lui Dumnezeu) Dumnezeu ne-a schimbat in insasi esenta noastra; am devenit „partasi firii dumnezeiesti,dupa ce ati FUGIT de stricaciunea,care este in lume prin pofte”(2 Petru 1:4). Nu mai esti in firea pamanteasca;esti in Hristos!
  Inainte de convertire aveai o fire pacatoasa,dar acum esti partas al firii divine a lui Hristos.
  NU ESTI NICI VESNIC, NICI DIVIN (nu prin tine,nu prin ceea ce tu esti), DAR ESTI UNIT PE VESNICIE CU DIVINITATEA LUI HRISTOS!ceea ce iti confera sfintenie (prin curatirea de pacate) si viata eterna (prin mostenirea vesniciei cu EL)
  Iata cum a spus Pavel lucrul acesta: „Odinioara erati in intunerec;dar acum sunteti lumina in Domnul. Umblati deci ca niste copii ai luminii” (Efeseni 5:8). „Caci,daca este cineva in Hristos, este o faptura noua” (2 Corinteni 5:17).
  Moartea fata de pacat a incheiat relatia cu pacatul ca stapan,DAR NU A FACUT SA INCETEZE EXISTENTA PACATULUI. Pacatul este inca viu, puternic si atragator,dar puterea si autoritatea lui au fost zdrobite(Romani 8:2).
  Romani 6:1-11 ne invata ca ceea ce este adevarat despre Domnul Isus Hristos este adevarat si despre noi,in ceea ce priveste relatia noastra fata de pacat. Dumnezeu Tatal „L-a facut pacat” pe Fiul Sau pentru ca toate pacatele lumii – trecute, prezente si viitoare — sa cada asupra Lui!
  Observati folosirea timpului trecut pentru verbele din textul de la Romani 6:1-11
  „Noi,care am murit fata de pacat”(v. 2); „Toti cati am fost botezati in Isus Hristos,am fost botezati in moartea Lui”(v. 3), „Am fost ingropati impreuna cu El”(v. 4); „Omul nostru cel vechi a fost rastignit impreuna cu El,pentru ca trupul pacatului sa fie dezbracat de puterea lui,in asa fel ca sa nu mai fim robi ai pacatului”(v. 6); „Caci cine a murit,de drept,este izbavit de pacat”(v. 7); „Daca am murit impreuna cu Hristos,credem ca vom si trai impreuna cu El”(v. 8).Versetul 11 rezuma ceea ce trebuie sa credem despre modul cum ne raportam la pacat din pricina pozitiei noastre in Hristos: „Tot asa si voi insiva,socotiti-va morti fata de pacat,si vii pentru Dumnezeu, in Isus Hristos,Domnul nostru.” Cand El a murit pe cruce,pacatele noastre erau asupra Lui,dar,cand a iesit din mormant,El nu mai avea nici un pacat asupra Lui.
  Totusi,in ciuda curatirii de pacate,firea pamanteasca(acea parte din tine ce s-a deprins sa traiasca independent,inainte de a-L intalni si accepta pe Hristos) nu a murit. Amintiri,obiceiuri,reflexe conditionate si tipare de gandire ce te indeamna sa te concentrezi asupra interesului propriu au ramas inca impregnate in creierul tau. Acum nu mai esti in firea pamanteasca,asa cum era vechiul tau eu,ci esti in Hristos,dar poti inca sa alegi in fiecare zi sa umbli potrivit firii pamantesti(Romani 8:12,13), cedind acelor indemnuri vechi de a te sluji pe tine si nu pe Dumnezeu. Tu esti raspunzator de rastignirea firii pamantesti (Romani 8:13) in fiecare zi,formindu-ti tipare noi de gandire in locul celor vechi, prin innoirea mintii tale (Romani 12:2).
  Romani 7:23 si 8:5-7 arata ca robia spirituala isi are centrul in minte. Acesta este locul unde trebuie sa te lupti si sa castigi pentru a experimenta libertatea in Hristos pe care ai primit-o ca mostenire. Pavel a scris: „Macar ca traim in firea pamanteasca,totusi nu ne luptam calauziti de firea pamanteasca. Caci armele,cu care ne luptam noi,nu sunt supuse firii pamantesti, ci sunt puternice,intarite de Dumnezeu,ca sa surpe intariturile. Noi rasturnam izvodirile mintii si orice „inaltime”,care se ridica impotriva cunostintei lui Dumnezeu; si orice gand il facem rob ascultarii de Hristos”(2 Corinteni 10:3-5).
  Unele „fortarete” (obsesii sau „intarituri”) ale unor obiceiuri rele si ale unor tipare de gandire pacatoase au fost „ridicate” pe vremea cand te deprinsesesi sa-ti traiesti viata independent,fara Dumnezeu si in neascultare de EL. Traind intr-un mediu necrestin (fara o viata adevarata cu Dumnezeu),ai avut anumite conceptii despre viata si ti-ai creat un mod „necrestin” de a reactiona in anumite situatii,iar acele tipare si reactii ti-au fost implementate in minte,devenind niste „intarituri”. Din pacate,cand ai devenit crestin,nimeni nu a apasat nici un buton din mintea ta pe care sa scrie „STERGERE”. Vechile tale obiceiuri si tipare comportamentale „firesti” nu au fost sterse; ele fac inca parte din firea ta pamanteasca,si trebuie sa te ocupi de ele in fiecare zi. Doar pentru ca esti „crestin”, sa nu crezi ca Satan nu mai este interesat sa te manipuleze,pentru a-si atinge scopurile prin mintea ta. Scopul continuu al lui Satan este sa-si infiltreze gandurile sale in gandurile tale,si minciuna sa sa treaca in fata adevarului lui Dumnezeu. El stie ca,DACA ITI POATE CONTROLA GANDURILE ITI POATE CONTROLA COMPORTAMENTUL !
  Satan e siret,viclean,”diplomat”. El nu da buzna ca un taur intr-un magazin de portelanuri,ci se strecoara ca un sarpe prin iarba(2 Corinteni 11:3). El isi poate introduce gandurile in mintea ta,ispitindu-te sa actionezi independent fata de Dumnezeu!Daca nu biruiesti ispita lui Satan chiar in pragul mintii tale,vei incepe sa contempli gandul sau,sa-1 iei in considerare ca pe o optiune,pentru ca in cele din urma sa actionezi in conformitate cu el.
  Si cum altfel sa deosebim gandurile bune si curate de cele necurate decat citind ceea ce DUMNEZEU vrea ca noi sa traim aici pe pamant…BIBLIA, SFANTA SCRIPTURA,CUVANTUL LUI DUMNEZEU !
  Doar asa vom putea deosebi felul de viata bun,placut inantea lui Dumnezeu de toate celelate minciuni si manipulari ale celui rau. Si viata noua o vom descoperi treptat PRINTR-UN STUDIU BIBLIC DISCIPLINAT ceea ce ne va ajuta nu doar sa stim cum sa „umblam” in viata,dar si cum sa renuntam la „intariturile” formate in trecut,obiceiuri si tipare de gandire care nu sunt placute lui Dumnezeu!
  Dumnezeu sa ne ajute in a-L cunoaste tot mia deplin si sa traim un CRACIUN adevarat daruindu-i inimile noastre pt a se naste in noi, Viu si puternic, Domn si Stapan peste vietile noastre!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s