O problema pentru „atei”…

Intotdeauna am crezut ca e nevoie de mai multa credinta ca sa fii ateu, decat crestin… si mai mult de atat, ca nu exista cu adevarat atei (pentru asta ar trebui sa fie macar o persoana care sa cunoasca tot ce exista in univers sau mai bine spus tot ce exista in plan material si in plan spiritual, ca sa poata afirma cu precizie ca Dumnezeu nu se afla pe nici unde), asa ca mi s-au parut mai de bun simt asa zisii agnostici („nu stiu, nu zic nici da, nici nu”), desi si pentru a fi agnostic e nevoie de ceva „credinta”….

Am citit ieri o chestie tare buna. Nu stiu daca v-am spus, dar Steinhardt a devenit de ceva timp pt mine un personaj tare interesant, modelul de crestin pe care il indragesc eu, care considera prostia (deliberata, asociata cu ignoranta) un pacat si caruia nu ii este frica sa gandeasca, sa-si puna intrebari, sa se confrunte, aratand cum crestinismul nu e deloc o religie pentru cei cu mintea odihnita. In fine, sarind peste introducere, am sa va citez „bunaciunea” care m-a provocat ieri la gandire, si pe care am numit-o „problema pentru atei”:

„Imi pun si eu intrebari: daca lumea nu-i decat rezultatul intamplarii, de ce exista boli si fenomene ciclice? de ce exista menstruatia ca fenomen periodic? de ce exista pentru fiecare boala cate un remediu corespunzator in complexul lumii vegetale, lumii organice sau lumii anorganice? de unde vine perfecta coordonare a parilor constitutive ale unui organ si perfecta coordonare functionala a organelor unei fiinte? care-i explicatia fenomenului de „respingere” (cu alte cuvinte cum afla celulele unui corp ca noile celule absolut identice au apartinut altei unitati, cum de le adulmeca drept straine?), de ce exista perioade de evolutie accelerata? de unde capacitatea de selectivitate a celulelor si grupurilor de celule? si acele „semne de punctuatie” din codul genetic, recunoscute de biologi, tot ispravi ale intamplarii sunt? dar relatiile mecanice bazat pe si exprimate matematic de patratul anumitor marimi (distanta,etc.)? Astea pentru nimic in lume nu mi le pot inchipui explicate prin propria intamplare.

Infinita complexitate a oricarui organism si ametitoarele detalii si „finete” de constructie nu ne mai permit sa luam drept probabila ipoteza intamplarii. Ipoteza creatiei e mult mai plauzibila.

Suntem siliti sa presupunem un creator, un agent, un motor, un programator.

Cat despre suflet, nu mai e nevoie a-l dovedi. Ce este un om fara suflet, un om care „si-a dat sufletul”? Un cadavru. Omul are neaparat si suflet de vreme ce fara acesta nu mai e decat un cadavru.

Einstein: „De mirare e ca universul e inteligibil” si „O stiinta care nu mai se mira si nu venereaza e o stiinta moarta”.

Ipoteza intamplarii apare din ce in ce mai copilaroasa, mai primara.

Alta e teribila problema: cine e Programatorul si ce urmareste?”     (N. Steinhardt – Jurnalul Fericirii)

Chiar asa… ce-as mai putea adauga? „Cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide”…. cautam noi cu adevarat sau ne multumim cu a nega – solutia cea mai simpla, care nu implica revizuirea propriei vieti… sau un fel de „las-o ba ca merge asa”… pana unde merge?

Mai sunt 3 zile pana la Inviere, haideti sa inviem si noi!

Reclame

2 gânduri despre &8222;O problema pentru „atei”…&8221;

 1. ATEUL: Daca exista un Dumnezeu teist absolut bun si atotputernic,atunci de ce permite EL raul?
  CRESTINUL: De unde stii ce este raul daca nu stii mai intai ce este binele? Si de unde stii ce este binele daca nu exista un standard obiectiv al binelui situat dincolo de tine insuti?
  ATEUL: Nu incerca sa eviti intrebarea!
  CRESTINUL: Nu incerc asta. Iti arat doar ca critica ta presupune existenta lui Dumnezeu. De fapt existenta raului nu infirma existenta lui Dumnezeu. Ea poate dovedi existenta unui „diavol”,dar nu si inexistenta lui Dumnezeu.
  ATEUL: Si totusi..De ce Dumnezeu nu pune capat raului?
  CRESTINUL: Ai vrea intr-adevar sa o faca?
  ATEUL: Bineinteles!
  CRESTINUL: Putem presupune ca va incepe cu tine?
  ATEUL: Fii serios!!
  CRESTINUL: Chiar vorbesc serios. Cerem mereu ca Dumnezeu sa puna capat raului,dar uitam ca daca ar face-o,ar trebui sa ne puna capat si noua. TOTI facem ce este rau!
  ATEUL: EI, lasa! Nu am refer la pacatele minore pe care le facem noi amandoi – ci la raul in adevaratul sens al cuvantului,ca acela facut de Hitler,de exemplu!
  CRESTINUL: Eu in schimb nu ma refer la gradarea raului, ci la sursa raului. Sursa raului este capacitatea noastra de a a alege liber…
  ATEUL: Daca este Dumnezeu atat de bun de ce permite El ca unor oameni buni sa li se intample lucruri rele?
  CRESTINUL: Nu cred ca exista oameni „buni”
  ATEUL:Oooo, nu mai spune..
  CRESTINUL: Nu, vorbersc serios! Unii oameni sunt mai buni decat altii,dar niciunul nu este cu adevarat bun. CU TOTI avem o inclinatie naturala spre egoism. TOTI pacatuim zilnic.
  ATEUL: Eu unul fac mai multe lucuri bune decat rele.
  CRESTINUL: Dupa standardul cui?
  ATEUL: Dupa standardul societatii. Sunt un cetatean pasnic. Nu sunt ucigas sau hot!
  CRESTINUL: Aceasta este problema. Noi ne consideram buni numai in comparatie cu oamenii rai. Ne evaluam in raport cu altii,dar nu si dupa standardul binelui abslut!Apropo ..ai furat vreofdata?
  ATEUL: poate ca da..
  CRESTINUL: ai mintit vreodata cu privire la ceva?..Deci esti un hot si un mincinos
  ATEUL: dar asta nu insemana ca sunt un om rau!
  CRESTINUL: Insemna ca nu esti total bun! Este mult mai usor sa fii rau decat bun; este mult mai natural sa fii egorit decat generos. Cu totii impartim aceasta natura depravata. Augustin a spus: „toti ne-am nascut cu inclinatia de a pacatui si cu necesitatea de a muri!” (Cetatea lui Dumenzeu, Augustin) Inclinatia aceasta este innascuta. De aceea copilasii apuca din instinct lucrurile si striga: „este al meu!”
  PE langa astea,simplul fapt ca Dumnezeu nu a pus inca capat raului nu insemana ca nu ii va pune capat niciodata.
  ATEUL: Si ce mai asteapta Dumnezeu?
  CRESTINUL: Te-ai gandit vreodata ca Dumnezeu ar avea anumite obiective tocmai ingradind raul?
  ATEUL: Ca de exemplu?
  CRESTINUL: In primul rand , poate ca EL vrea sa acorde mai multor oameni sansa de a alege cerul inainte ca sa traga cortina peste aceasta lume?!
  ATEUL: Ei bine in timp ce Dumnezeu asteapta ca cat mai multi sa fie mantuiti multi alti oameni sufera!
  CRESTINUL: Asa este,..sufera. Ceea ce insemna ca crestinii au multe de facut. Avem privilegiul sa-i ajutam pe cei care sunt in suferinte. Am fost facuti ambasadori ai lui Hristos aici pe pamant. Plus de asta daca Dumnezeu ar impiedica durerea de fiecare data cand dam de necazuri am deveni cele mai nepasatoare,egocentrice fiinte din univers. Si nu am invata niciodata nimic din suferinta
  ATEUL: Sa invatam din suferinta?? CE tot spui??
  CRESTINUL: Poti sa-mi mentionezi o lectie de durata a vietii pe care ai invatat-o din placere? Daca te gandesti bine,vei descoperii ca toate lectiile importante in viata,care te-au format ca om, au venit ca urmare a unor greutati cu care te-ai confruntat. De cele mai multe ori nenorocirea invata iar norocul amageste! Mai mult de atat,pe langa faptul ca suferinta te face mai intelept este practic singura cale prin care iti poti cultiva virtutile!
  ATEUL: Ce vrei sa spui??
  CRESTINUL: Nu iti poti dezvolta curajul daca nu treci printr-un pericol. Nu-ti poti cultiva perseverenta daca nu intampini obstacole pe cale. Nu vei invata sa fii slujitor daca nu exista cineva caruia sa ii slujesti. Nu ai manifesta niciodata compasiune daca nu ar fi nimeni in suferinta sau nevoie…

 2. Cel mai titrat biolog evolotionist Richard Dawkins ,recunoaste ca ID(designului inteligent) ar putea fi o cale de cercetare legitima.

  Detaliile biochimiei si biologiei moleculare,posibil sa poarte o semnatura a unui fel de Designer(Creator).

  Excelent!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s