identity.

M-am intrebat si m-au intrebat (ei, cei care nu inteleg ce ti-e cu credinta) de ce cred in ceea ce cred, de ce Hristos si nu Budha, de ce crestina si nu hindusa, de ce ceva concret si nu ceva universal, care le inglobeaza pe toate (new age sau bahai poate?!)…

De ce? Cu ce e mai buna religia mea decat religia celorlalti (de alte religii of course)? de ce n-ar fi la fel de bun un musulman cu un crestin? Pfffff… si inca cate intrebari pe aceeasi tema..

Intrebari de bun simt pana la urma, pe care eu insami mi le-am pus. Si mult timp nu am avut nici un raspuns la ele, ci doar traiam credinta ca si cum MIE nimic altceva nu mi s-ar potrivi.

Nici acum nu pot spune ca am raspunsul. Nu cred ca religia crestina e mai buna sau mai rea decat celelalte religii, nu cred ca budistii/hindusii/musulmanii/etc. sunt mai rai decat crestinii (firea e in egala masura de „rea” in noi toti), insa cred in suveranitatea lui Hristos in fata dumnezeilor si a profetilor tuturor celorlalte religii!

Singurul raspuns pe care il am si ma/ne vizeaza personal se leaga de esenta credintei crestine: RELATIA. Pentru mine personal asta este singurul argument care sta in picioare. Religia crestina iti ofera ceva mai mult decat un set de reguli si norme de conduita (sau de moralitate): iti ofera posibilitatea de a intra intr-o relatie personala cu Cel care te-a iubit pana la cruce. Relatia… asta este cheia de bolta a credintei crestine. In absenta acesteia, crestinismul nu difera aproape cu nimic de celelalte religii (mai ales fata de cele monoteiste).

Hristos, spre deosebire de Muhamed, Budha, Shiva, si ceilalti, imi ofera o poveste de iubire care se construieste printr-o umblare zilnica cu El. Hristos, parafrazandu-l pe Steinhardt, nu se rezuma la vorbe de duh si aforisme inspirate, ci se da pe Sine, fara rezerve, pana la moarte (o moarte cat se poate de reala, insemnata cu sange), pentru ca eu sa pot trai. Pentru mine e de ajuns. Stiu ca NIMENI n-a mai facut acest lucru, nimeni nu a mai iubit cum a iubit Isus… iubire care trece dincolo de abstract, de filosofiile lumii acesteia, iubire care trece mai deplin decat orice in planul concretului prin renuntarea la slava cerului, trairea unei vieti in trup plina de suferinta, iar in cele din urma prin alegerea mortii…

I couldn’t ask for more…

 

Reclame

3 gânduri despre &8222;identity.&8221;

 1. Tu nu ai optat pentru credinta ta ci te-ai nascut in ea ca o forma de gratie din partea lui Dumnezeu.
  Toate au rostul lor si hinduismul si budismul si cei mai multi dintre noi le-am experimentat in vietile anterioare.
  Atunci cand cultura ta spirituala va atinge un nivel mai inalt si te vei apropia mai mult de Dumnezeu vei vedea ca El se reflecta in toate si ca fara sustinerea Lui nici o religie nu ar putea sa existe o zi mai mult.

  Da, prietenii nostri din celelalte religii au si ei argumente asemanatoare… 🙂
  Trebuie sa ajungem sa intelegem ca suntem toti frati si ca ne anima aceeasi putere universala care este puterea lui Dumnezeu.

  Eu intreb constant pe toata lumea
  Ce religie au ingerii? Pentru ca Dumnezeu ne cheama sa fim copiii Lui adica ingeri.

  Cum de nu putem sa vedem ce mare model spiritual este Buddha si cate sacrificii a facut ca sa afle Adevarul?

  Mesia este universal, El a venit pentru toate religiile.
  De unde aceasta idee ca El ar fi fondatorul crestinismului? Crestinismul este opera oamenilor si nu e deloc interesant ba este chiar destul de sarac.
  Pe cand Mesia este izvorul Vietii si al tuturor bogatiilor.
  Trebuie sa facem marele pas , de la semnele Lui, la El…
  Iar El e Totul…
  Hristos nu este crestin…. El este Dumnezeu 🙂

 2. Cred ca ai inteles gresit intentia acestei postari. Eu nu am incercat sa contest principiile celorlalte religii, nici sa denigrez profetii acestora, eu am exprimat punctul MEU de vedere, si alegerea mea. Si nu, nu sunt crestina in virtutea faptului ca m-am nascut asa. 23 milioane de romani s-au nascut „crestini”, si totusi cati dintre acestia traiesc cu adevarat ca ucenici ai lui Isus? Intotdeauna aceste lucruri implica o alegere. Simplul fapt ca te nasti intr-o traditie culturala, nu te face credincios.
  Iar tu, iarta-ma ca-ti spun, le cam amesteci. ma intreb daca tu insuti ai inteles ceea ce crezi, te-ai oprit la ceva. sau poate merge si amestecul asta din toate (reincarnare, mesia, etc.)… insa nu pentru mine. eu (asa incuiata cum ma crezi) cred in cuvantul Bibliei:
  „Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.” Pare destul de absolutist Isus acesta, despre care tu insuti spui ca este Dumnezeu. Asta bineinteles, implica tot o alegere… alegerea de a crede in Cuvant sau nu 🙂
  Domnul sa ne tina departe de ratacirile mintii noastre!

  Te salut cu drag.

 3. Iisus a vorbit foarte mutl despre reincarnare…
  Eu nu amestec decat Adevarul cu Iubirea…:)
  Cum sa traiasca oamenii ca ucenici ai Lui cand ei nu il cunosc?
  Ei cunosc doar niste scurte rezumate ale vietii Lui numite evanghelii.
  Vor deveni ucencii Lui cand il vor cunoaste personal, pana atunci sunt pseudo-ucenici.
  Tu nu cunosti Cuvantul ci scurte fragmente din el consemnate in evanghelii.
  Cati profeti a trimis Iisus , numai in ultimii 300 de ani, dar ce va pasa voua de ei?:)
  Spor pe Cale!
  Daca ai fi un pic mai receptiva la ce spun eu ai deveni o ucenica adevarata, in spirit, si l-ai cunoaste direct pe Cel Viu.
  Totusi straduieste-te in continuare.
  Are valoare sa ii dai lui Dumnezeu si ce vrei tu pana inveti sa ii dai ce vrea El… 😉
  Oricine este una cu Tatal devine Cale, Adevar si Viata si deasemenea unica poarta spre Tatal pentru cei din fata lui…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s